Nederweert

Wat is er te doen in Nederweert.

logo-nederweert

Rond Nederweert liggen diverse landschaps- en natuurgebieden. Het bekendste is natuurlijk Nationaal Park de Groote Peel in Ospel, maar daarnaast is er het Sarsven, De Banen, Schoorkuilen en bijvoorbeeld het Weerterbos met het Grenskerkmonument. Verder kenmerkt de omgeving zich door de kanalen. De Noordervaart, Zuid-Willemsvaart en het Kanaal Wessem-Nederweert zorgden in vroegere tijden voor de afvoer van de turf uit de Peel en bepalen nu sterk het landschap.

Rond Nederweert kun je heerlijk wandelen, fietsen, vissen (mits je aan een vergunning denkt). Voor de pleziervaart is er nabij het centrum van Nederweert een passantenhaven aangelegd. Niet alleen de omgeving van Nederweert is bijzonder. Het centrum zelf heeft een aantal bijzondere monumenten. Zoals de Sint Lambertuskerk en restaurant Bi-j Siem. De waterkrachtcentrale is een bijzonder monument dat ligt bij sluis 15 in de Zuid Willemsvaart. Deze is gerestaureerd en op aanvraag te bezichtigen. Het maakt van Nederweert een bijzondere trekpleister op de grens van Limburg en Brabant.

Vlak bij Nederweert vind je het kerkdorp Nederweert-Eind. Hier komen oude ambachten weer tot leven in het Openlucht Museum Eynderhoof. Een andere kern, Ospel, is de toegangspoort tot het unieke hoogveengebied ´De Groote Peel´, rijk aan zeldzame planten en dieren. Aan de ingang ligt het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer: Bezoekerscentrum de Pelen. Ook Leveroy, de kleinste dorpskern van de gemeente is zeker een bezoek waard.