
De Gemeente Maasgouw bestaat uit de plaatsen Beegden, Heel, Linne, Maasbracht, Ohé en Laak, Stevensweert, Thorn, Wessem, Brachterbeek en Panheel en de gehuchten en wijken Brandt, Eiland, Santfort en Weerd.
De dorpskernen van de gemeente Maasgouw hebben een rijke geschiedenis en zijn allemaal verbonden door de rivier de Maas.
Intieme nostalgische straatjes, het marktplein waarvan de vormgeving van middeleeuwse oorsprong is, 16de, 18de en 19de eeuwse monumentale woonhuizen en de herbouwde Middeleeuwse St. Medarduskerk zijn bezienswaardigheden in het maasdorpje Wessem. Stevensweert is een oud vestingstadje op een eiland tussen twee Maasarmen. De vesting is in 1633 – tijdens de Tachtigjarige Oorlog – door de Spanjaarden gesticht. Het stratenplan herinnert aan de tijden van de versterking, als spaken in een wiel lopen de straten naar het middelpunt. Om de inwoners en de bezoekers van Stevensweert te laten beleven hoe de vestingwerken er vroeger uit hebben gezien, is er een reconstructie van een deel van de aarden wallen met daartussen een brede gracht gerealiseerd. Een prachtig gebied waar je de historie weer kunt beleven en waar het heerlijk wandelen en vertoeven is! Ook op culinair gebied bent u in de Maasdorpjes aan het juiste adres, Maasbracht is zelfs een sterrenrestaurant rijk!
In het streekmuseum Stevensweert/Ohé en Laak in Stevensweert krijgt u informatie over de groei en ondergang van de vesting en haar bewoners. Ook wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van Ohé en Laak en kunt u archeologische vondsten zien, gedaan tijdens baggerwerkzaamheden. In het museum is tevens een VVV gevestigd. Het Maas- en Scheepvaartmuseum in Maasbracht houdt zich bezig met de ontwikkelingen in de haven in de 20e eeuw en de bijzonderheden van de binnenscheepvaart.
De maasplassen zijn een speelterrein voor zeil- en motorboten, voor surfers en zwemmers, met diverse dagstranden en jachthavens. Tevens zijn er vanuit Maasbracht, Stevensweert en Wessem rondvaarten te maken over het prachtige watergebied. In Maasbracht ligt een van de grootste binnenhavens van Nederland. De drielingsluis met het grootste verval van Nederland (11,85m) biedt een bijzonder uitzicht op de haven en de 14e eeuwse toren van de St. Gertrudiskerk. Voor wandelaars en fietsers is een netwerk van veerpontjes opgezet, die Thorn, Wessem en Stevensweert niet alleen met elkaar verbinden, maar ook met het Belgische Ophoven-Kinrooi.
De historische stadjes worden omzoomd door natuurgebieden waar wandelaars hun hart kunnen ophalen. De Linnerweerd is één van de weinige natuurlijke uiterwaarden van de Maas. Opvallend in het landschap zijn de monumentale buitenplaatsen ’t Huys Heysterum en Ravenburg. Aan de rand van het Maasdal ligt de Beegderheide, een gebied met afwisseling van heideterreinen en besloten bossen. Karakteristiek zijn het rijke reliëf en de kleine en grote vennen.
Het door vele toeristen bezochte witte stadje Thorn heeft een rijke geschiedenis, die terug gaat tot het einde van de 10e eeuw. In de loop der tijd ontwikkelde zich een miniatuurvorstendom onder leiding van een abdis en 20 adellijke kloosterdames. Het staatje had een eigen rechtspraak en sloeg een eigen munt. In 1794 kwam hieraan met de komst van de Fransen een einde.
Toen kreeg Thorn zijn kenmerkende witte kleur. Nadat de adellijke dames vluchtten, voerden de Fransen een belasting in op basis van de omvang van de ramen. De arme bevolking, vaak wonend in grote panden, voorheen toebehorend aan rijke lieden, kon deze niet opbrengen. Om de hoogte van de belastingaanslag te beperken, metselde men de ramen dicht. Met het doel de bouwsporen (“littekens van de armoede”) te verbergen, werden de huizen wit gekalkt.
De kern van Thorn is beschermd stadsgezicht. Bezienswaardigheden zijn de met maaskeien geplaveide straatjes, de prachtige Abdijkerk en het gemeentemuseum het Land van Thorn. Deze zijn een bezoek meer dan waard. In het gemeentemuseum “Het Land van Thorn” kunt u onder andere het Panorama Thorn bezichtigen, een driedimensionaal schilderij dat de historische kern verbeeldt. Eveneens kunt u de Kapel onder de Linden bezoeken. Deze ligt op ca. 2 km. buiten het historisch centrum. Er worden nog steeds processies gehouden vanuit omliggende plaatsjes naar deze bijzondere kapel. Op uw weg er na toe komt u langs verschillende veldkapellen die vroeger op weg naar de Kapel onder de Linden eveneens werden aangedaan. Elke derde zondag van de maand kunt u deelnemen aan een themawandeling onder leiding van een VVV-gids. Daarnaast zijn er voor groepen, op afspraak, het gehele jaar door, rondleidingen mogelijk. Voor informatie: VVV Thorn.
Een van de oudste natuurontwikkelingsprojecten van de Grensmaas is de Koningssteen nabij Thorn. Gallowayrunderen en Konikspaarden zorgen ervoor dat hardhoutooibos, doornstruwelen en graslanden zich naast elkaar ontwikkelen. Vanuit Thorn zijn er rondvaarten te maken over het prachtige Maasplassengebied.