Leudal

Wat is er te doen in Leudal.

logo-leudal

De gemeente Leudal bestaat uit 16 kerkdorpen en heeft op cultureel, recreatief en sportief gebied tal van mogelijkheden.

Door de aanwezigheid van het prachtige Leudalgebied is Haelen een paradijs voor de natuurliefhebber. In Centrum “St Elisabethshof” is het Leudalmuseum gevestigd met een tentoonstelling die een beeld geeft van de natuur, cultuurhistorie en de geschiedenis van het Leudal. Midden in het Leudal liggen een 18de eeuwse watermolen, de Leumolen, en enkele karakteristieke oude hoeves. De dorpjes Nunhem en Heibloem zijn omgeven door bos, en u kunt hier eindeloos wandelen en fietsen. Het Keversbroek is een stukje natuurschoon in Kelpen-Oler. Naast karakteristieke boerderijen treft u in Oler ’t Kaufven aan, een tuin met waterpartijen, bakhuisje en een schuur met oude ambachten (mogelijkheid om brood te bakken).

Twee kastelen en een in bedrijf zijnde oude watermolen sieren de oude kern van Grathem. In Haelen ligt het prachtige kasteel Aldenghoor. Rondom het kasteel Horn is een wandelpark aangelegd waar u kunt picknicken en even uitrusten na een wandeling of fietstocht. Verder zijn er in Horn de windmolens “De Hoop” en “De Welvaart” (de enige zestienkante molen in Nederland). Grenzend aan het natuurgebied “Exaten”ligt in Baexem een standaardmolen, een voormalig klooster en een kasteel met kruidentuin.

Houdt u van golfen dan treft u even buiten Hunsel een 9-holes golfbaan aan. Even buiten Neeritter is een forellenvisserij gevestigd.

Van de oorspronkelijke omwalling van Neeritter zijn nog enkele resten zichtbaar. Rond het Frankische pleintje vindt u monumentale woonhuizen en boerderijen, waaronder het 15de eeuwse gasthuis. Karakteristiek voor Buggenum is de fraaie bebouwing langs de Dorpstraat met de Sint Aldegundiskerk. Neer heeft verborgen toeristische pareltjes, zoals de bierbrouwerij, het klooster Keizerbosch en de Friedesse Watermolen. Een bezoek aan het historische dorpscentrum is een aanrader. Roggel staat bekend als een actief en aantrekkelijk dorp, waar altijd wat te beleven valt. Minstens vier maal per jaar wordt een grote braderie georganiseerd. Naast bezienswaardigheden zoals de Sint Antoniusmolen en klooster St. Elisabeth kunt u in het centrum van Heythuysen gezellig winkelen.

De overnachtingsmogelijkheden varieren van (mini)campings en bed and breakfast-accommodaties tot sfeervol ingerichte familiehotels. Het is zelfs mogelijk om te overnachten in een echt middeleeuws kasteel. Voor campers zijn bij de jachthaven in Neer een aantal camperplaatsen beschikbaar.

Ook voor watersporters is Leudal aantrekkelijk. In Neer is een bijzonder charmante jachthaven in aanbouw. Passanten kunnen in het seizoen een of meerdere dagen in Neer aanleggen om van daaruit bijvoorbeeld per fiets dagtrips te maken.